«پیتزای ضخیم دوست دارید یا نازک؟»؛ اگر یک پیتزاخور حرفهای باشید حتما بارها این سوال را شنیدهاید. آنهایی که پیتزای امریکایی و ضخیم دوست دارند و دسته دومی که انتخابشان همیشه پیتزای ایتالیایی و نازک است؛ اما این دو پیتزا به جز ضخامتشان چه تفاوتهایی باهم دارند؟ اگر جزو آن دستهای هستید که حتی عکس پیتزا دهانتان را آب میاندازد، این گزارش اطلاعات جدیدی به شما میدهد.
اگر شما هم فکر میکنید که ایتالیا اولین تولیدکننده پیتزا است، باید با این باور غلط خداحافظی کنید. اولین بار این استعمار یونانیان باستان بود که با نانهای مصری پیتزا را وارد جنوب ایتالیا کردند. اولین پیتزاها با خمیرهای گرد، ادویههای محلی، تکههای کوچک گوشت یا عصاره آن یا هر مادهای که در دسترس بود درست میشد؛ اما اولین پیتزای رسمی به عنوان یک غذا بعد از استفاده از گوجه فرنگی بود که برای ملکه ایتالیا پخته شد و به احترام او نام آن را مارگاریتا گذاشتند. در حال حاضر هم انواع مختلفی پیتزا با رنگهای قرمز، سفید و سبز مثل پرچم آن کشور در ایتالیا رواج دارد. مدتی بعد با مهاجرت مردم به آمریکا اولین پیتزاها در آنجا پخته شد و در نانواییهای ایتالیایی رواج پیدا کرد. به مرور تغییرات زیادی در آن به وجود آمد و پیتزا به غذای مورد علاقه امریکاییها تبدیل شد.
ایتالیایی یا امریکایی؟ فقط ضخامت مهم است؟
اما برگردیم به سوال اول که این دو نوع پیتزا چه تفاوتهایی با هم دارند؟ این دو پیتزا در نوع خمیر (نان)، نوع سس، مواد روی پیتزا، نوع پخت و نوع گوشت استفاده شده متفاوت هستند.
خمیر ترد یا پفدار؟
اولین و بارزترین تفاوت این دو پیتزا در خمیر آنهاست. خمیر پیتزای ایتالیایی انواع مختلفی دارد. پیتزای ایتالیایی دارای خمیر نازک است و این خمیرها به دلیل قرار گرفتن در آتش تنور و پخت سنتی بسیار ترد و برشته نیز هستند. این خمیرها از آرد، مخمر و آب تشکیل میشوند، کمتر کش میآیند و مزه محتویات روی پیتزا را از بین نمیبرند. در آمریکا اما خمیر پیتزاها ضخیم هستند و حالتی پفدار دارند. طوری که انگار در حال خوردن نان تازه با محتویات روی پیتزا هستید.
سس گیاهی یا کچاپ؟
غالبا وقتی در مورد سس روی پیتزا صحبت میشود اولین چیزی که به ذهن ما میرسد سس قرمز گوجه فرنگی است. در آمریکا پیتزا را با سس گوجه قرمز میخورند اما در ایتالیا از گوجه تازه، روغن زیتون، سیر و ریحان به عنوان سس روی پیتزا استفاده میکنند به همین دلیل است که پیتزای ایتالیایی بیشتر طعم گیاهی و سبزیجات میدهد تا طعم کچاپ و گوشت!
ترکیب چند نوع گوشت را میپسندید یا فقط یک نوع؟
انواع گوشت، سوسیس و مرغ در پیتزای امریکایی استفاده میشود. پس اگر گوشتهای مختلف را روی پیتزای خود میپسندید طرفدار پیتزای امریکایی هستید! زیرا در پیتزای ایتالیایی فقط یک نوع گوشت استفاده میشود. استفاده از چندین نوع گوشت روی پیتزا برای ایتالیاییها بسیار عجیب و آزاردهنده است. آنها معتقدند هر گوشت مزه به خصوص خود را دارد و ترکیب آنها باهم ممکن نیست! پس در هر پیتزا فقط یک طعم گوشت و به مقدار کم استفاده میشود.
هر چه سادهتر ایتالیاییتر!
پیتزای امریکایی حالا به یک غذای بینالمللی تبدیل شده است که در همه جای دنیا انواع مختلف آن در رستورانها وجود دارد که میتوان آنها را با انواع مختلف گوشت، ماهی، میگو، آناناس یا هر آن چیزی که بخواهید، سفارش دهید و میل کنید. محتویات این پیتزاها را خودتان هرچه بخواهید انتخاب میکنید؛ اما اگر بخواهید پیتزای ایتالیایی بخورید چنین نمیتوانید هر آنچه که دوست داشتید به عنوان مواد تشکیلدهنده روی پیتزا به آن اضافه کنید. هر چه سادهتر ایتالیاییتر!
پخت مدرن و سنتی
قبلا هم اشاره کردیم که پیتزای ایتالیایی در تنورهای آتش به صورت سنتی پخته میشوند درصورتی که پیتزای امریکایی در تنورهای صنعتی و به روش مدرن پخته میشود.
پیتزا ایتالیایی پیتزا امریکایی
خمیر نان نازک، برشته و ترد نان ضخیم، خمیری و پفدار
سس روغن زیتون، گوجه تازه، سیر و ریحان سس گوجه یا کچاپ
محتویات هربار فقط یک ماده اولیه استفاده میشود
منبع: رمز و راز آشپزی